Fransk kyckling av högsta kvalité

 

Coq au Vin blanc serverad tjusigt i gjutjärnspanna på Franska Residenset

Danyels farmors Coq au Vin blanc, serverad tjusigt i gjutjärnspanna på Franska Residenset

Häromveckan gästade jag Franska Residenset, tillsammans med andra såväl bloggare som “riktiga” matjournalister. Där bjöds på en underbar lunch med anledning av det nya samarbetet mellan krögaren Danyel Couet och det svenskägda varumärket La Belle de France, som importerar franska långsamtväxande fåglar.

Här bjöds på en ljuvlig lunch med fem sorters kyckling – från mexikanska smaker i en mini-tortillia till fördrinken, till en indisk curry, och såklart avslutades det hela med en klassisk fransk coq au vin. Det var bara osten som saknades, vilket var lite förvånande med tanke på det franska temat, man annars var allt fantastiskt gott och trevligt.

Innan kocken Danyel Couet gick ut i köket för att laga vår lunch så berättade han om sin uppväxt i Paris. Hur han brukade gå till marknaden åt sin farmor och handla kyckling för att hjälpa henne laga en vit coq au vin – samma som vi fick nöjet att smaka. Danyel fick då alltid stränga instruktioner att bara köpa kycklingen med den röda etiketten på, Label Rouge, som är världens första kvalitetscertifiering och står för både smak, kvalitet, matsäkerhet och djuromsorg. För mig som är miljömedveten var det intressant att höra hur fåglar märkta med La Belle de Rouge föds upp i Frankrike helt utan GMO och antibiotika. Istället för att matas med fiskmjöl, vilket ofta sker med kycklingar i Sverige, även ekologiska, och som kan ge en viss bismak i köttet, så matas de med lokalt odlade bönor.

Idag driver Danyel flera restauranger inom F12 koncernen tillsammans med Melker Andersson. Han nämnde särskilt restaurang Mother, som drivs med ett starkt hållbarhetsperspektiv och enbart använder sig av den ekologiska kycklingen från La Belle de France i sitt rotisseri.

– Hållbarhet är viktigt för mig oavsett om det gäller materialet när man bygger en restaurang eller djuruppfödning. La Belle de France arbetar konsekvent med hållbarhet vilket var en avgörande faktor för mitt val att samarbeta. Jag har själv varit på plats och sett hur fint fåglarna har det och träffat många av de engagerade uppfödarna som månar om att djuren ska ha det bra. Jag hoppas att jag genom det här samarbetet kan inspirera svenska konsumenter att köpa kyckling som är producerad med kvalitet i alla led, säger Danyel Couet, krögare.

Osten lös som sagt med sin frånvaro under just den här lunchen, men för er som gillar att kombinera kyckling och ost vill jag tipsa om Matmagasinets trevliga receptet på majskyckling med fetaostkräm och honungsrostade morötter.

Danyel Couet och den glada kycklingen från La Belle de France

Danyel Couet och den glada kycklingen från La Belle de France

Det är inte alla som får sin bild på en fransk gårdskyckling...

Det är inte alla som har sitt porträtt på en fransk gårdskyckling…

 

 

 

Advertisement

Leave a comment

Filed under Mat och dryck

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s