EAT Stockholm Food Forum

EAT_mood_075

Jag har haft det stora nöjet att jobba med ett väldigt speciellt event på sistone. En internationell konferens om mat, som gästas av allt från kronprinsessor till premiärministrar, från företagsledare till uppstartsinnovatörer, från forskare till miljardärer, från stjärnkockar till den samlade journalistkåren. Jag pratar om EAT Stockholm Food Forum.

Ni som följt mig ett tag vet ju att jag inte bara brinner för ost och annan god mat, utan även för miljö, hållbarhet och samhällsfrågor. Därför har det varit så otroligt kul att få jobba med kommunikationen för det tredje årliga EAT Stockholm Food Forum som öppnade idag. Det är en mötesplats för cirka 500 progressiva tänkare inom vetenskapen, näringslivet, politiken och civilsamhället, med två dagar av kunskapsutbyte och projekt kring mat, hälsa och hållbar livsmedelsproduktion.

EAT Stockholm Food Forum fungerar som en språngbräda för projekt som stöttas av EAT Foundation, som också ser till att resultaten från forumet resulterar i konkreta åtgärder. Här koras vinnaren i Local EAT Award, en tävling där de främsta skandinaviska matentreprenörerna tävlar med sina bästa idéer inom mat, hälsa och hållbarhet. Dessutom koras vinnarna av Global Innovation Award och Global Culinary Award. Ett antal nya projekt och rapporter lanseras på årets konferens; olika innovativa initiativ som involverar både städer, kockar, företag och vetenskap.

Många ledande personer gästar forumet, inklusive Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi, Samoas president, Mary Robinson, tidigare president på Irland och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Paul Polman, CEO Unilever, Mark Goldring, CEO Oxfam, Jonas Gahr Støre, tidigare norsk utrikesminister och nuvarande partiledare för Arbeiderpartiet, David Rosenberg, CEO Aerofarms, Olivier Oullier, Senior Director, Head of Strategy Global Health & Healthcare, WEF, Stefan Catsicas, Executive Vice President Nestlé, och Richard Horton, chefredaktör för The Lancet. Från den svenska regeringen kom Gabriel Wikström, Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

Och icke att förglömma Jamie Oliver och Marcus Samuelsson – varav den senare dessutom står för menyn.

Bakom forumet står EAT Foundation, en stiftelse för samarbete kring frågor, exempelvis livsmedelsbrist, miljöpåverkan, svält, övervikt, folkhälsa, kostråd och avfall. Stiftelsen möjliggör för näringsliv, forskare, det civila samhället och beslutsfattare runtom i världen att tillsammans hitta lösningar för det globala livsmedelssystemet. EATs vision är en värld där alla har kunskapen för att ta smarta och hållbara beslut om mat, tillgången till en hälsosam och ansvarsfull kost, och inspirationen för att anpassa sitt beteende och sin livsstil. EAT initiativet grundades 2013 av Stordalen Foundation, i samarbete med Stockholm Resilience Centre som akademisk partner. Gunhild Stordalen är förutom medgrundare också ordförande i EAT Foundation.

Gunhild Stordalen är en otroligt inspirerande person, en tongivande norsk miljöaktivist med inriktning på mat och hälsa. Den 28e juni ska hon sommarprata i P1. Såhär säger hon i deras pressmeddelande:

– Jag är miljöaktivist, läkare och miljardärfru. Jag är också allvarligt sjuk. Min bästa smärtlindring är att jobba med något som är viktigare än mitt eget liv, då kan jag leda bort tankarna till annat. Bort från smärtan, obehaget och min egen eländighet. Till mitt hjärtebarn EAT och en av vår tids största utmaningar: hur vi ska säkra hälsosam, näringsrik mat till en växande världsbefolkning, utan att överträda planetens ekologiska gränser.

 

EAT Stockholm Food Forum

EAT Stockholm Food Forum

Leave a comment

Filed under My cheesy life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s