Kapris på inlagd krasse

Rebecka odlar
Krasse är inte bara vacker med goda ätbara blommor som piffar upp ostbrickan… Alla som har odlat krasse vet hur mycket frön som blir kvar när blommorna vissnar. Vissa av dessa kanske man vill spara för att odla nästa år, men man får ändå mängder över. Till Ridleys och min födelsedagslunch blev det återigen vegetariskt, eftersom 90% av gästerna köttstrejkar. Då passade jag på att piffa upp buffén med lite hemgjord inlagd krasse – även kallad falsk kapris. Den passade jättebra till zuchinibiffarna och mangoldpajen, allt på råvaror från min egen trädgård.

Helgen innan fick Ridley plocka frökapslarna, vilket var ett perfekt litet projekt för en nybliven sexåring. Vi använder bara de unga gröna fröna, som sitter i kluster om tre. Har de torkat och blivit gula är de för hårda för att äta. Här kommer hela receptet, översatt och adapterat från The Splendid Table.

Ingredienser
2 msk salt
2,25 dl vatten
1,2 dl gröna krassefrökapslar
1,8 dl vitvinsvinäger
2 teskedar socker
2 färska lagerblad, eller ett torkat
2-3 kvistar färsk timjan

Gör så här

Saltning
1. Koka upp salt och vatten i en liten kastrull.
2. Lägg krassefröna i en liten glasburk och häll den kokande saltlösningen över dem.
3. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur under tre dagar.

Pickling
4. Efter tre dagar i saltlösningen, sila krassefröna och lägg tillbaka dem i glasburken.
5. Koka upp vinäger, socker, lagerblad och timjan i en liten kastrull.
6. Häll den kokande vinägerblandningen över fröna och låt svalna.
7. Sätt på locket på burken och låt stå i kylskåp minst 3 dagar före användning.

Dina krassefrön kommer att hålla i 6 månader i kylskåp så länge de är täckta av vinägerblandningen. Jättegoda till ost och charkbrickor och liknande. För flera tips på unika tillbehör från trädgården och skogen, läs mitt inlägg om vilda tillbehör till osten.

Kapris på krasse

Leave a comment

Filed under Mat och dryck, Osttillbehör, recept

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s