Veganost från Ultuna Mejeri

Ultuna Mejeri

Idag hade jag den bästa sortens lunchgäster – den sorten som tar med ost. Just denna lunchgäst har nyligen bestämt sig för att bli vegan, och tog med sig en fantastiskt fin ekologisk och vegetarisk ost från Ultuna Mejeri.

Väninnan i fråga är mycket matintresserad och driver tillsammans med sin man Vivo Stockholm Foodbike, som man bland annat kan hitta på Bondens Marknad där de serverar diverse läckerheter. Här på Vivo Stockholms Facebooksida kan du ser vart du hittar deras foodbike nästa gång.

Jag lagade soppa på pumpa och jordärtskocka som jag skördat samma morgon i min trädgård, sedan köpte jag ett helt opretentiöst men väldigt gott nybakat bröd med mycket frön på från min lokala Lidl. Till rostade skivor av detta bröd passade denna “ost” perfekt. Konsistensen är fin och krämig, och tack vare smaksättningen med pepparrot så saknar man inte den gräddiga smaken av riktig mjölk. Ersätter med bravur en vanlig smaksatt färskost som Cantadou eller Philadelphia.

Jag har ju tidigare pratat om min inre konflikt vad gäller oron för världen och klimatet, som står i konflikt med såväl mitt intresse för resor som för ostar, så då är det ju toppen att man ibland kan byta ut den klassiska osten mot en mjökfri.

Det fungerar såklart inte alltid, det är ju svårt att slå en smältande mozzarella och parmesan på pizzan till exempel, men i det här fallet var den helt perfekt till måltiden.

Om detta låter intressant har jag skrivit ett tidigare inlägg från när jag provade vegansk ost, eller rawfoodost, i Los Angeles.

Såhär såg delar av lunchen ut i rått skick!

Pumpa

Leave a comment

Filed under Ostprovning

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s