Stilfull morgon för ost- och kaffeälskande finsmakare

I tisdags morse styrde jag stegen mot den tjusiga restaurangen L’Avventura på Sveavägen i Stockholm. Staden visade upp sig från sin bästa sida med solsken och krispig höstluft – perfekt att ladda på energidepåerna innan det var dags att stiga in i den något murriga restaurangen, där stearinljusen brann och gästerna var sådär fint morgonpiffade.

På plats fanns det uppdukat en stor frukostbuffé med alltifrån nybakade croissanter, färsk frukt, bärsmoothies, italiensk chark till det som blev mina favoriter: en omelett med karljohansvamp och parmesan samt en superfräsch yoghurtpannacotta med citrus, pistage och honung. På ostsidan bjöds det på den italienska favoriten taleggio. Denna kittost, gjord på komjölk, fungerar lika bra på ostbrickan som i matlagning – jag rekommenderar att du provar att laga en pastarätt eller risotto med en bit taleggio i!

Heléne Grannas på Lavazza hälsade alla välkomna och berättade att företaget grundades 1895 i Turin, Italien, och ägs idag fortfarande av familjen Lavazza, nu i fjärde generationen. Så imponerande med familjeföretag som börjar i liten skala för att sedan växla upp, utan att för den sakens skull tappa sin historia eller värderingar. Idag finns Lavazza i över 90 länder, och man ser såklart att Sverige är en viktig marknad – en av världens mest kaffedrickande nationer som vi ju är.

Vi fick provsmaka kaffenyheten Tierra Bio-Organic, en ekologisk premiumblandning som drog åt blommigt och citrussmaker. Den ska tydligen passa bra ihop med desserter, ex. en cheesecake. Jag frågade såklart om någon särskilt osttyp passade bättre än andra, och fick veta att den ska gifta sig fint med mer lagrad ost, ”ost som har mer stuns i sig”. Tänk i banorna av hur ett vin med mycket syra i sig funkar – man ska balansera smakerna.

Den andra blandningen Qualitá Rossa har funnits i sortimentet i 120 år och är en riktig ikon för Lavazza. Bönorna växer på lägre höjder och smaken är mer elegant och mustig med inslag av choklad och hasselnöt. Funkar utmärkt på morgonen till en vanlig ost- och skinksmörgås eller annan hyfsat mild ost, förslagsvis en vitmögelost.

En av morgonens höjdpunkter var såklart när stiliga Måns Zelmerlöw och hans kompanjon Alexander Wiberg gjorde entré. Då smattrade kamerorna bland alla gäster och det blev även en applåd för att gratta Måns som nyss blivit pappa. Chevaleresk-paret berättade om vad de lärt sig om kaffe sedan de inledde sitt samarbete med Lavazza och bjöd även på ett gäng historier kopplade till sin nyutgivna bok Den moderna gentlemannen. Riktigt kul och uppskattat! Jag gillar när samarbeten känns naturliga, och det gör verkligen kombon med det eleganta, italienska kafferosteriet och den moderna stilguiden av Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg. Allt som allt en väldigt trevlig start på den tisdagen!

Leave a comment

Filed under Mat och dryck

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s