Goda ostar för gravida

Har tagit en liten bloggpaus de senaste månaderna, de goda nyheterna att vi väntar smått följdes precis som förra gången av 25 veckors gravt gravidillamående. Hejdå goda ostar, hej corn flakes, potatismos och annat som smakar så lite som möjligt.

Men nu börjar jag se ljuset i slutet av tunneln, och har den senaste veckan vågat mig tillbaka in i köket, till och med kunnat öppna kylskåpsdörren själv ett par gånger (praise the lord!). Så ostarna har sakta men säkert börja smyga tillbaka in i mitt liv.

Men även om viljan finns så är det ju inte alla ostar som man FÅR äta när man är gravid på grund av listeria och annat läskigt. Man får till exempel inte äta några kittostar eller mögelostar – bye bye Brie, Chevré, Camembert, Tallegio, och så vidare. Man ska också i stort sett undvika opastöriserad ost, även om vissa hårdostar ska vara ok. Detta har jag personligen lättare att leva med eftersom jag är så känslig för starkare dofter när jag är gravid.

Men det är inte helt kört. För det första, all ost är ok om den är upphettad tills den bubblar, och vem älskar inte smält ost? Min fantastiska brietårta funkar ju tyvärr inte eftersom den bara precis smälter inuti, men en ordentligt grillad Chevré Chaud är helt ok!

Hårdostar är en annan favorit som inte skadar bebisen. Parmesan, Gruyère och annat gott är helt ok. Själv har jag varit närmast besatt av vanlig Grevé på surdegsbröd under de senaste veckorna. Är man snarare sugen på mjuka godingar så är Halloumi, Feta och Mozzarella alternativ, förutsatt att de är gjorda på pastöriserad mjölk och allmänt fräscha. Här är hela listan från Livsmedelsverket.

Själv längtar jag efter att testa Mozzarellaexpressen som jag suktat efter ända sedan jag läste om den på Say Cheese ostblogg…. Vilka är dina gravidfavoriter och vad har du saknat mest?

See you later alligator

See you later alligator

 

 

 

2 Comments

Filed under Tips och tricks

2 responses to “Goda ostar för gravida

  1. Pingback: Att behöva bråka för sin preggo-ost (eller Dagens I-landsproblem) | Brie, myself and I

  2. Pingback: Ett bra initiativ… | Brie, myself and I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s