Inbakad Époisses

Époisses är en fransk opastöriserad kittost på komjölk, som tillverkats ända sedan medeltiden av franska munkar. Den är känd för sin skarpa doft (det ryktas om att den förbjuden på allmänna färdmedel i Frankrike!) men faktum är att den är mildare och lenare i smaken än vad man skulle kunna tro, så man får inte kombinera den med alltför smakrika tillbehör. Som alla finare kittostar får den sin vackra orangea yta genom bad i saltlake. Dessutom får denna lyxlirare bada i brandy, vin eller grappa från Bourgogne, och den ligger därför rätt högt i pris. När den är mogen och serverad vid rätt temperatur är den härligt geggig, och serveras därför ofta med sked.

brie epoisses_runny

Jag var redan sjukt imponerad av Martha i Hela England Bakar. Bara sjutton år och suuuperduktig och så kreativ och modig! Inte blev det ju sämre av dagens bakutmaning, när hon bakade in en hel Époisses i ett jättelikt bröd (repris från 2014 avsnitt 3). Brödet var format som en stor solros där det stinkande osthjulet smälte till en härlig ostfondue i mitten, och blombladen på sidorna var fyllda med fikon- respektive aprikoschutney, som man liksom bröt av och doppade i osten i mitten… Yummy! Blev riktigt sugen på att testa.

brie martha

Jag kan själv inte baka för fem öre (om inte brietårta räknas) men är jättebra på att titta på bakprogram på teve. Dessutom passar det utmärkt som teveunderhållning för mig just nu, när jag ammar var tredje timma och inte kan titta på något läskigt/äckligt/sorgligt eftersom jag är alldeles för hormonell och blödig, och inte heller något alltför roligt eftersom det gör för ont att gapskratta innan snittet läkt. Ja ni hör ju. Matlagning, bakning och “En plats på landet” är det som gäller. Jag behöver aldrig mer byta kanal från TV8.

Leave a comment

Filed under Mat och dryck

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s