Blogga hemma-dagen

I dag är det den officiella Jobba hemma-dagen. På förra årets Jobba hemma-dag delade jag med mig av ett mumsigt ostigt middagstips, men i år tänkte jag istället dela med mig av några andra tips; hur man kan använda sin tid och energi på ett bra sätt när man jobbar hemma.

Som ostbloggare sitter jag ju oftast hemma och skriver, eller är ute på stan och får inspiration på sköna restauranger och saluhallar. Därför passar initiativet Jobba hemma-dagen mig väldigt bra. Det handlar ju inte om att man måste sitta kedjad vid hemmakontoret (om någon nu har ett sådant längre) utan att man kan jobba varifrån det passar bäst. I år drivs dagen av tankesmedjan Fores, men den startades från början av Microsoft där jag jobbar en hel del i min roll som kommunikationskonsult. Microsoft tillhandahåller tekniken som gör flexibelt arbete möjligt, och alla medarbetare lever som de lär. För att det ska funka fick vi som jobbar på Microsoft gå en kurs med Marcus Jarl, Productivity Practice Leader på FranklinCovey vilket jag tyckte var väldigt lärorikt. Jag vill därför dela med mig av Marcus kloka val för ökad produktivitet, som är extra viktiga när man jobbar hemma och under eget ansvar:

1) Agera på det viktiga – reagera inte på det brådskande

I dagens hektiska värld drunknar människor i e-post och många känner sig överväldigade av kraven att åstadkomma mer med färre resurser. Det första valet vi behöver lära oss är att bättre sålla det som är verkligen viktigt från det som bara är distraherande.

2) Sikta på det allra bästa – nöj dig inte bara med godkänt

Alla vill göra skillnad, men konkurrerande prioriteringar förhindrar oss ofta från att nå de riktigt goda resultaten. Det andra valet handlar om att definiera sina allra viktigaste roller i livet – både på jobbet och privat – och tydliggöra sin standard för vad som är tillräckligt bra och ibland det allra bästa, i dessa roller för att man ska nå sina prioriterade mål.

3) Schemalägg det allra viktigaste – sortera inte grus

Det är lätt att tappa överblicken och bara “låta dagen hända”. Det tredje valet handlar om att proaktivt återta en del av kontrollen över sin egen kalender genom att använda effektiva rutiner för att planera på ett sådant sätt att man också kan genomföra det som man vill åstadkomma.

4) Styr tekniken – låt inte den styra dig

Den elektroniska flodvåg av e-post, sms och sociala medier är ett hot mot vår produktivitet. I det fjärde valet lär vi oss att dra nytta av tekniken för att öka produktiviteten. Du kan exempelvis sätta upp ”to do”-lists i Outlook, sortera dina anteckningar, arbetsdokument och bilder i OneNote.

5) Håll igång elden – bränn inte ut dig

Arbetstempot gör att många människor riskerar att bränna ut sig. Det femte valet handlar om att dra nytta av den senaste hjärnforskningen för att kontinuerligt kunna fylla på sina mentala och fysiska depåer. – Ta dig tid att koppla av, så får du tillbaka energi som tar dig vidare mot målet.

6) Förbered ostbrickan – ställ ut den i tid

Ost kommer inte till sin rätt direkt från kylen. Om du jobbar hemma har du fördelen att du kan ställa fram osten i god tid innan den ska ätas, så smakar den mest och godast. Om det är någon av dina ostar som är känslig för uttorkning, exempelvis en kittost, kan den med fördel täckas med en fuktig trasa. (Okej den här sista punkten var såklart mitt eget tips om ni inte misstänkte det redan.)

brie bla

Leave a comment

Filed under Tips och tricks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s