Middagstips för Jobba hemma-dagen

Idag är det Jobba hemma-dagen – ett projekt som jag personligen brinner för och jobbat intensivt med. Dagen genomförs för tredje året i rad, för att lyfta möjligheterna och fördelarna med flexibelt arbete. Bakom initiativet står Microsoft och mer än 130 företag och organisationer, som Friluftsfrämjandet, Världsnaturfonden och Stockholms Handelskammare.

Det finns många fördelar med att få jobba där man redan är ibland. Inte minst miljömässigt. Som Mattias Goldmann säger i sitt uttalande på SVT Debatt: “Var och en som jobbar hemma en dag i veckan minskar sina arbetsresor med 20 procent, sina utsläpp och sitt bidrag till trängsel och olyckor i motsvarande mån.” Eller som KTH-forskaren Markus Robért säger, som forskar på de konkreta samhällsvinster och miljövinster som finns med att ställa bilen: “Det behövs bara en liten push från arbetsgivare för att anställda ska ändra sitt beteende. Vi måste sluta se arbetsplatsen som ett vuxen­dagis och en förvaringsplats där man sitter av tiden mellan åtta och fem. Det är ett omodernt arbetssätt att inte lita på vad med­arbetarna gör när inte arbetsgivaren ser.”

En annan trevlig sak med att jobba hemma är den pendlingstid man sparar till och från jobbet. Och då finns tid för att laga en riktigt god middag! Mitt förra vegetariska middagstips, Boursinlasagnen, var väldigt populärt. Här kommer således ännu ett härligt ostigt vegetariskt middagstips: Chèvrerisotto med honungsrostade rödbetor, machésallad och solrosfrön. Det tar lite längre tid att laga, ungefär en timma, med hjälp av treåring. Väl värt det.

Image

Ingredienser: Chèvre, Fänkål, Gul Lök, Machésallad, Risottoris, Rödbetor, Rostade Solrosfrön, Timjan, Vitlöksklyftor, Flytande Honung, Grönsaksbuljong, Olivolja, Salt, Vitvinsvinäger 

Image

Jag tjuvsmakar med kniven, och Ridley med fingret. Den ungen har älskat getost sedan första munsbiten!

Image

För att utöka min vegetariska middagsrepertoar har jag börjat med Linas Vegetariska Matkasse vilket hittills har varit väldigt lyckat. Linas recept kan jag mycket väl tänka mig att göra igen. Fast jag sparade lite av osten och smulade på rödbetorna. 

 1. Sätt ugnen på 250 grader.
 2. Skala och skär 500 g rödbetor i små klyftor. Lägg i en ugnsform och blanda med 1 msk olivolja, 1 msk flytande honung och 2 krm salt. Tillaga i övre delen av ugnen 25-30 min.
 3. Koka upp 1 l vatten med 2 tärning grönsaksbuljong och 1 msk vitvinsvinäger. Dra bort kastrullen från värmen.
 4. Finhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs all lök och 300 g risottoris i1 msk olivolja i en rymlig stekgryta, 1 min.
 5. Späd riset med buljongen, lite i taget. När det kokat in, tillsätt mer och fortsätt så tills all buljong är slut, totalt ca 20 min. Rör då och då.
 6. Halvera 1 fänkål och skär bort roten. Finstrimla fänkålen och lägg på ett fat tillsammans med 1 förp machésallad.
 7. Dressing: blanda 1 1/2 msk vitvinsvinäger, 3/4 msk olivolja, 1/2 tsk flytande honung och 1 krm salt i en skål.
 8. Lägg de rostade rödbetorna på grönsaksfatet och blanda med 1 dl rostade solrosfrön, 1 kruka timjan (finhackad) och dressingen.
 9. Smula 200 g chèvre (se tips!) och blanda ner i risotton. Servera direkt tillsammans med rostad rödbetssallad.

3 Comments

Filed under My cheesy life, recept, Tips och tricks

3 responses to “Middagstips för Jobba hemma-dagen

 1. Saskia

  Men wow va gott det ser ut!!!!

 2. Pingback: Ostens dag – Life is Grate! | Brie, myself and I

 3. Pingback: Blogga hemma-dagen | Brie, myself and I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s