Grundkurs i ost och vinkunskap

Kurs i ost och vinprovning med Restaurangakademien

Kurs i ost och vinprovning med Restaurangakademien

Jag gick, tillsammans med en lycklig bloggläsare, en liten kurs i våras i ost och vinkunskap. Vi hade en mycket duktig lärarinna från Restaurangakademin som hade oceaner av kunskap. Min ambition var att återge innehållet med stor noggrannhet här i bloggen, men av någon anledning så gick jag aldrig från tanke till handling och tiden rann iväg, anteckningarna försvann i flytten, osv osv (excuses excuses). Men såhär i efterhand minns jag åtminstone några förhoppningsvis värdefulla tips, som jag äntligen kommer mig för att dela med er, mes amis.

  1. Servera mindre rött vin och mer vitt vin till ostbrickan generellt. Jo jag vet att det är en jättemysig känsla att ställa fram en ostbricka på vardagsrumsbordet, krypa upp i soffan, och snurra på ett rejält glas rödvin… Men vi testade ett antal ostar med rött respektive vitt vin och jag lovar, blev totalt överbevisad att det nästan uteslutande är de vita vinerna som tar fram de finare smakerna i osten. Undantaget är de riktigt vällagrade hårdostarna som klarar av att matcha rödvin, cheddar och liknande. Men getost, kittost, brie, mm, allt smakar godare med vitt vin. Blåmögelost får en rent osmaklig metallisk klang ihop med rödvin. Tyvärr.
  2. Det är inte så lätt det där med Riesling. Gillar man Rioja och beställer det på restaurang så vet man ungefär vad man får. Samma sak med Chablis, och många andra favoriter. Men med Riesling måste man tyvärr utbilda sig snäppet till. Har man druckit en god Riesling kanske man tänker att *åh det här ska jag beställa varje gång jag äter sushi/kyckling/vadduvill” men så smakar det helt annorlunda nästa gång. Det är för att Riesling (grovt förenklat) tillverkas med olika grader av sockerinnehåll, så det finns allt ifrån torra till söta viner under samma namn. Så nästa gång du förälskar dig i en flaska Riesling, ta hans namn och skriv ner det på ett säkert ställe!
  3. Ta inte bilen till en vinprovning. Hur tänkte jag där? Inte alls tydligen, har blivit som någon slags amerikansk housewife som bara sätter sig i bilen per automatik. Jättetrist att behöva ta minimunnar av alla glas och lämna resten. Jovisst man kan väl spotta också men det verkade så kladdigt. Men jag åt desto mera ost, inga minimunnar där inte!

Leave a comment

Filed under Mat och dryck, Ostprovning

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s