När Sartarelli bjöd på middag

Att bli inbjuden till en ”lyxig middag och dryckesprovning” av en italiensk vinproducent är såklart något som Brie, Myself and I inte kan tacka nej till, och då Rebecka inte hade möjlighet att närvara anmälde jag – Christine Jonsson – mig glatt som stand-in.

Kvällens event arrangerades av svenska vinagenten Skai Sweden tillsammans med den familjeägda vinproducenten Sartarelli. Mat och dryck serverades på servis från ett av mina favoritmärken, Villeroy & Boch – så fina glas och tallrikar!

Under middagen serverades en specialkomponerad trerättersmeny, där varje rätt lyftes av ett Sartarelli-vin. Jag föll särskilt för deras Tralivio, ett vitt vin producerat på mycket noggrant utvalda druvor från familjens äldsta vingårdar. Druvorna tunnas där ut för att minska produktionen till 8 – 9 ton per hektar (det låter mycket, men är betydligt mindre än vad en skörd ”normalt” brukar ligga på). I och med att druvorna skördas i små volymer, pressas mjukt och temperaturen kontrolleras under jäsning skapas ett karakteristiskt vin med blommig och lätt citrusaktig doft. Allt detta, och mycket mer därtill om vin och dess produktion, berättade syskonparet Caterina och Tommaso från Sartarelli om under kvällen.


Till varmrätt serverades kalv med skagenröra gjord på hummer, sparris och potatis. Till detta drack vi Tralivio för att själva få uppleva hur vinet passar både till kött och skaldjur. Jag kan annars uppleva att blommiga vita viner lätt blir för tunga och parfymerade, men det här var både trevligt och lättdrucket.

Ingen ost serverades under kvällen, men jag passade givetvis på att fråga Tommaso vad han skulle rekommendera till ett glas Tralivio. Han tipsade om ”medium mature cheeses” samt en härligt krämig ädelost. En nötig vällagrad hårdost fungerar också bra på ostbrickan. Själv skulle jag gärna prova en tryffelbrie till – jag tvivlar inte på att den kombon skulle sätta guldkant på vilken vardagskväll som helst!

Leave a comment

Filed under Mat och dryck

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s