Gör din egen expresshalloumi

Jag åtnjöt en underbar eftermiddag hos min väninna Sarah i söndags, som generöst delade med sig av sitt familjerecept på expresshalloumi. Halloumin kallas så eftersom den går supersnabbt att göra, och den ska även ätas upp snabbt – helst på direkten men senast inom ett par dagar.

Utrustningen har du antagligen hemma, utom möjligtvis termometern – det är samma som används för att koka kola eller hålla koll på frityrolja. Formen behöver inte vara specialköpt för ändamålet, den gör du lätt själv av tre likadana plastlådor eller glasspaket. Du sticker/borrar bara små hål i botten på en av dessa, så att vätskan kan pressas ut och fångas upp i den understa formen.

Mjölk som inte är homogeniserad säljs under namn som gammaldags mjölk eller lantmjölk. Löpe kan du bland annat köpa på apoteket. Eftersom det finns olika styrkor på löpe får du följa instruktionerna på paketet, och sen ta det gånger tio (!!) för det här receptet. Nej jag har inte skrivit fel, utan det är just detta trick som gör att ostmassan för expresshalloumin bara tar två minuter på sig att stelna, istället för en timma och uppåt som i konventionella halloumirecept.

Ingredienser (4 personer)

2 dl Bordssalt
6 dl Vatten
2 l Ohomogeniserad mjölk
Mjölklöpe enligt förpackningsinstruktioner x 10

Gör så här

1. Värm mjölken till mellan 43 och 45 grader i en gryta.

2. Tillsätt löpen och vispa runt den ett par snabba varv.

3. Låt blandningen stå orörd i två minuter tills mjölken stelnat.

4. Bryt massan genom att skära lodrätt och vågrätt med en kniv. Sedan rör du långsamt med ballongvisp i ca två minuter, tills massan delat sig i bitar stora som majskorn.

5. Häll ostmassan genom en sil, spara vätskan – som kallas för vassle – i kastrullen och sätt tillbaka den på spisen för uppvärmning

6. Lägg över ostmassan i din förberedda ostform – den med hål i botten. Placera den andra formen, utan hål, ovanpå ostmassan och tryck vänligt men bestämt ner den under några minuter för att pressa ut extra vätska, som alltså rinner ner ner fångas upp i den tredje formen (fast om du inte har ätit så mycket glass så går det ju att bara använda två formar och pressa över diskhon). Ostmassan i formen ska fortfarande vara minst två cm tjock.

6. Värm vasslen i grytan till 95 grader.

7. Förbered saltbadet genom att vispa salt och vatten i en skål tills saltet löst upp sig.

8. Tippa ut den pressade ostmassan på en skärbräda. Skär osten i generösa skivor och lägg försiktigt ner dem i den varma vasslen. Det kan vara säkrast att dela upp det så att du gör några skivor åt gången.

9. Håll koll på grytan så att temperaturen hålls uppe på 95 grader. Plocka upp ostarna så fort de flyter upp, efter ca två till tre minuter.

10. Lägg ner ostarna i saltbadet i två till tre minuter beroende på hur salt du föredrar din halloumi. Två minuter räcker för mig, men testa dig fram till din egen saltnivå!

11. Stek ostarna i olja i en het stekpanna någon minut på varje sida. Eller ät som de är direkt vid spisen om du inte kan hålla dig!

Vasslen ska du inte slänga bort, den är näringsrik och kan användas som degvätska vid bak, som näring i trädgården, blandas i djurfoder eller allra helst för att göra ricottaost – men det blir till ett annat blogginlägg!

Leave a comment

Filed under recept

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s