Det vietnamesiska köket: På besök i fisksåsfabriken

Fisksås väntar vid floden på att skeppas ut i världen

Fisksås väntar vid floden på att skeppas ut i världen

Fisksås är en stapelvara i det Vietnamesiska köket och används i nästan alla rätter, ofta istället för salt, vilket jag också fick erfara på min vietnamesiska matlagningskurs. Fisksåsfabriken i Phu Quoc ligger precis vid floden, inte långt från där floden mynnar ut i havet. Detta är strategiskt viktigt, dels då fisken kommer in från fiskebåtar för att fermenteras i fabriken, och dels då större delen av den färdiga produkten exporteras till fastlandet via skepp. Fisksås från Phu Quoc är erkänt en av de bästa i världen och “Phu Quoc Fish Sauce” är ett skyddat varumärke.

Fisksås kan göras av vilken fisk som helst men på Phu Quoc använder man uteslutande ansjovis. Den fiskas från juli till december och de stackars fiskarna saltas levande direkt på båten med en del salt till två delar fisk. Sedan fermenteras fisken i dessa jättelika tunnor som rymmer 14 ton vardera.

Här fermenteras det vietnamesisk fisksås

Här fermenteras det vietnamesisk fisksås

Fisksås från Phu Quoc

Fisksås från Phu Quoc

Leave a comment

Filed under My cheesy life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s