Tjusig ostprovning i Australien

Ostprovning i Australien
Vi återvänder till fransmannen Sylvain Blaise på Restaurang Altitude, som har handplockat sina fem finaste ostar till mitt besök. På ostbrickan får jag dessutom en chutney på äpple och aprikos, honungskaka från restaurangens egna bikupor, samt en torkad vindruvsklase (“you mean raisins” frågade jag. “No dehydrated grapes” svarade monsieur, så då skriver jag väl det).

Från vänster i bild:

1. Pyengana cloth bound cheddar – komjölk
En ljuvlig kladdig cheddar, alltså en semihård ost. Mycket gräddig, vilket döljer en ganska hög syra som gör att det vattnas i munnen. Tillverkas i Tasmanien enligt brittisk stil och har vunnit ungefär alla ostpriser som finns i Australien, inklusive “Årets Ost”.

2. Holy Goat Brigid’s Well – getmjölk
En mjuk getost med ljuvligt vackert skal. Den australiensiska producenten har bara 19 getter, alla namngivna och en del av familjen. Och höjden av lyx – de två damerna som sköter om getterna ger dem massage dagligen! Osten luktar getstall men var betydligt lättare och mildare i smaken än i doften. Jag fick tipset att testa skalet och innehållet separat och det gav en extra fin upplevelse. Självklart passade den här osten perfekt med honungen – som de flesta getostar gör. Har vunnit titeln “Australiens finaste vitmögelost.”

3. Barossa Valley Wanera – komjölk
Salttvättad kittost som trots detta liknar brie till utseendet, men är lite fastare i texturen och med en viss saltig krispig kvalité. Tillverkas i världskända vindistriktet Barossa Valley här i Australien. En storsäljare på ostbrickan enligt Sylvain, och mycket god med chutney enligt myself and I.

4. The Extravagant – komjölk
En brie-variant med “triple milk” alltså extremt gräddig. Tillverkas i Timboon, Australien, i ett ovanligt stort osthjul för att vara vitmögelost. Vi började med att testa denna eftersom den inte var lika smakrik som övriga. Som jag rapporterat om tidigare älskar ju Australiensarna sina milda, gräddiga vitmögelostar, men för mig personligen så var denna ost den minst intressanta i samlingen.

5. Rouge River Blue Reserve – komjölk
Kvällens stjärna sparade vi till sist, en mastig blåmögelost inlindad i Syrah vinblad som marinerats i päronbrandy, och enbart gjord på den gräddiga mjölken från dagarna kring dagjämning. Importerad från Oregon, USA, och en av världens topp 10 bästa ostar. Förtjänar ett eget blogginlägg som kommer inom kort!

Ostprovning i Australien

Leave a comment

Filed under Ostprovning, Osttillbehör, osttillverkare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s