Pannkakor med ricotta, banan och mandelmjöl

Underbara Clara är en av mina favoritbloggare sedan länge. Jag beundrar både hennes sätt att skriva och hennes underbara liv, som inspirerar mig att leva lite hållbarare och lite mer självhushållande. För det mesta ligger jag milsvid bakom henne på båda delarna, men just idag kände jag att jag tog fram min inre Underbara Clara. Jag lagade nämligen ricottapannkakor med ricottaost som jag ystat själv (enligt det här receptet ), och ägg från våra egna hönor!

Vi har sedan några månader nya familjemedlemmar i form av elva vackert ljusgrå, lavendelfärgade hönor och tuppar av rasen Araucana, som är kända för att lägga ljusblå eller ljusgröna ägg. Bilden nedan, med min son Ridley, är från när hönorna precis kommit hem till oss. Numera är de små gullefjuna nästan lika stora som mamma höna.

Våra ägg hittills har varit gröna (bara på utsidan alltså…) och supergoda, om än lite mindre än köpeäggen.


Receptet nedan är glutenfritt eftersom jag älskar mandelmjöl, men tycker du det är godare med vetemjöl så använder du såklart det istället. Om du inte har tillräckligt med ricottaost, exempelvis om du har ystat själv på överbliven vassle och det inte blev mer än någon deciliter, så kan du fylla upp resten med mjölk eller grädde så att det blir rätt balans.

Ingredienser (4 personer)

4 ägg
2 dl mandelmjöl
2 dl ricottaost
1 kryddmått salt
1 tesked bakpulver
1 mosad banan
Smör eller kokosfett till stekning
Blåbär och honung, eller vad du känner för, till servering

Gör så här

  1. Vispa ägg, ricotta och banan
  2. Rör ner övriga ingredienser
  3. Låt gärna smeten stå ett tag om du har tid innan stekning.
  4. Stek små pannkakor eller plättar på låg värme i rikligt med smör eller kokosfett
  5. Dekorera med valfri frukt, bär, honung, sirap eller vad du känner för.

Leave a comment

Filed under recept

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s