Borgholm – delikatess gjord på sommarmjölk från Öland

Borgholm logoJag tyckte ju det var lite synd att det knappt fanns någon ost alls på menyn när jag besökte i övrigt alldeles, alldeles underbara Mathias Dahlgren i mars. Nu är det tydligen ändring på det, när Arla lanserar nya lyxosten Unika By Castello Borgholm, vilken faller Mathias i smaken.

“Jag väljer alla våra råvaror med stor omsorg. När jag fick veta att Arla skapat en svensk ost av sådan kvalitet var valet därför självklart. Jag ser fram emot att ha denna välsmakande innovation på menyn,” säger Mathias Dahlgren.  

Borgholm är en grynpipig öländsk delikatess med en mjuk men spröd konsistens och rik, söt smak med inslag av karamelliserad hasselnöt och mogna päron. Den har en varm, gyllene färg och en elegant sötma som påminner om parmesan.

Förutom hos Mathias Dahlgren kommer Borgholm också serveras på Oaxen, F12, Långbro Wärdshus samt Metropol Palais. Om man har tur kan man också få provsmaka på Bocuse d’Or Europe, det vill säga Kock-EM, som hålls i Stockholm senare i veckan, där Arla är huvudsponsor.

Borgholm ystas på öländsk sommarmjölk, då mjölken är som fetast. Osten lagras sedan i Borgholms slottsruin, där ruinens kalkstensväggar ger ett bra klimat med varierande temperatur och luftfuktighet.

Borgholm ost

1 Comment

Filed under Mat och dryck

One response to “Borgholm – delikatess gjord på sommarmjölk från Öland

  1. Då kanske jag ska se till att smarra på den där nån kväll på Långbro i sommar. Lokala favorithaket. 🙂 Kram fining!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s