Matlagningskurs i Vietnam

Jag friterar vårrullar på matlagningskurs i Vietnam

Jag friterar vårrullar på matlagningskurs i Vietnam

Självklart vill jag inte bara äta vietnamesisk mat under resan, jag vill ju även lära mig att laga den! Efter en heldag på lilla Mrs Daos restaurang är jag nu hyfsat säker på hur man lagar vårrullar, kyckling med citrongräs och chili, kött i lerkruka, biffsallad samt stekta nudlar med räkor och grönsaker.

Dagen började med att jag och tyska Julie och Sonia som också var med på kursen fick sätta oss ner med en meny och enas om vilka slags rätter vi skulle laga. Vi siktade på en balans mellan kyckling, kött och skaldjur eftersom ingen av oss var så sugna på fisk eller fläsk, och såhär blev resultatet.

Sedan tog vi  en tur till marknaden för att köpa allt det vi behövde till dagens meny. Här låg det ankor med hopbundna fötter längs gatorna, och på marken satt också försäljare som rensade fisk och skaldjur, mitt bland mordiska motorcyklister, hungriga gatukatter och spottande människor. Jag som är lite hygientokig hyperventilerade mig igenom denna upplevelse, som ärligt talat var mycket roligare i efterhand och på bild.

På marknad i Vietnam På marknad i Vietnam På marknad i Vietnam

Efter denna upplevelse åkte vi tillbaka till restaurangen. I själva verket hade restaurangen stängt igen för länge sedan och var numera en kombinerad lokal för matlagningskurs och dykarshop. Vi ställde oss glatt och hackade upp våra råvaror mitt bland våtdräkter och syrgastankar. Tydligen var jag den enda av oss tre deltagare som lagade mat till vardags, vilket vi skrattade åt i två minuter, tills stackars Julie nästan skar av sig fingret när hon skulle skiva biffen tunt till biffsalladen. Efter det hamnade det mesta som skulle hackas tunt på min skärbräda på något magiskt sätt, inte mig emot. Jag råkade klia mig på kinden med chilifingrar men jag gned in kinden med lite socker så svedan gick bort rätt snabbt, och annars gick eftermiddagen utan missöden och med mycket skoj.

Matlagningskurs i Vietnam

Matlagningskurs i Vietnam

Ett litet tips som jag lärde mig när vi friterade vårrullar: lägg några ätpinnar tvärs över stekpannan och balansera rullarna därpå när de är färdigfriterade, så droppar den överflödiga oljan tillbaka ner i pannan (se bild högst upp i inlägget). Själv har jag tidigare lagt vårrullar på hushållspapper för att suga bort överflödigt fett, men det är ju dels lite slösigt med olja och dels inte lika smidigt och snyggt!

Vi fick inte med oss några recept och kockens engelska var rätt knackig, men överlag så var grunderna i alla rätterna i princip desamma: Fisksås, chili, vitlök, peppar, antingen citrongräs eller pressad lime, och så MYCKET mera socker än vad jag hade önskat få reda på!

Matlagningskurser finns lite här och där i Vietnam. Jag gjorde min på ön Phu Quoc med det lilla familjeföretaget Red River, vilket kostade 25 US dollar för att lära sig fem rätter.

 

Leave a comment

Filed under Tips och tricks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s