Australiensiska ostfavoriter

Restaurang Altitude i Sydney

Restaurang Altitude i Sydney

Tack för ert tålamod med mina icke ostrelaterade inlägg från Vietnam – hoppas de var till någon glädje! Nu är vi tillbaka på mammas gata, västvärlden och ostvärlden. Fast ändå inte… Vi befinner oss nämligen på andra sidan jordklotet, där Australiens favoritostar ska utforskas i de närmsta inläggen.

Idag har jag intervjuat Monsieur Sylvain Blaise från Altitude, en av Sydneys bästa restauranger enligt flera guideböcker. Vi befinner oss på 36e våningen av Shangri La Hotel, med fantastisk utsikt över Sydneys hamn, och med en minst lika fantastisk ostmeny framför oss. Här är det tydligt att man tar sina ostbrickor på allvar, alla ostar har typ av mjölk och ursprung tydligt beskrivet och man kan välja att kombinera sin egen ostbricka eller få rekommendationer av Sylvain.

Medan solen går ner över operahuset långt där nere pratar vi om vilka osttrender Sylvain har upplevt sedan han flyttade hit från Frankrike för några år sedan.

“Australiensarna älskar mjuka vitmögelostar, ju krämigare desto bättre. Gärna brie och camembert  med triple cream” säger Sylvain.

Däremot är mögelostarna inte alls lika smakrika som i Europa, eftersom opastöriserad ost är förbjuden i Australien.

Vad gäller hårdost är det inte populärt med riktigt hårda ostar. Istället föredrar australiensarna semihårda ostar av cheddartyp.

“Även om vi tar in en fantastisk Parmesan är de inte alls särskilt intresserade” säger Sylvain, och får medhåll av sin italienska kollega som skakar på huvudet.

“Vad som efterfrågas är hårdostar gjorda av komjölk och har en textur som liknar cheddar, exempelvis den prisbelönta Pyengana Clothbound Cheddar. Den tillverkas här i Australien i Tasmanien och är omåttligt populär”.

Intressant tycker jag – kanske har det att göra med Australiens starka koppling till England? Fler osttips från Australien utlovas inom snar framtid!

Ostlistan på Restaurant Altitude i Sydney

Ostlistan på Restaurant Altitude i Sydney

 

Amuse Bouche på Fetaost, Sichuan chili popcorn, puré på gul zucchini

Amuse bouche på fetaost, Sichuan chili popcorn, puré på gul zucchini.

 

Hej från Sydney!

Hej från Sydney!

Leave a comment

Filed under Mat och dryck, Tips och tricks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s