Blog Archives

Ostens dag – Life is Grate!

Ostens dag - Life is Grate!

Åh vad jag har längtat efter en helt random anledning att få använda den här bilden. Göteborgshumor, fast på engelska. Och idag fick jag chansen. Har nämligen förstått att det är Ostens Dag idag. Ännu en utmärkt hittepå-dag, denna såklart från ostindustrin. Kanske inte samma genomslag som kanelbullens dag. Ännu. För övrigt gillar ju jag att fira hittepå-dagar, som ni kanske märkte med mitt middagstips för Jobba hemma-dagen tidigare i år.

Kan dock inte säga att jag firat särskilt storstilat. En stekt halloumiost med pastan men ingen ostbricka med klass. Men åtminstone ett cheesy göteborgsskämt här på bloggen. Har ni firat ostens dag?

2 Comments

May 27, 2014 · 5:33 pm

Parmesan från brun kossa hjärtar Fichi Caramellati

Parmesan från brun kossa hjärtar Fichi Caramellati

Jag brukar ju allt som oftast tipsa om ost i matlagningen här på bloggen. Men allra godast tycker jag nog ändå att det är när osten får vara ost, och smaken bara bryts av med något sött. Kanske en smaskig marmelad. Eller ännu hellre den här gudomliga lilla burken med italienska Fichi Caramellati Al Aceto Balsamico. Eller som vi skulle sagt på svenska, karamelliserade fikon med balsamvinäger.

Provade denna på Melanders i helgen, tillsammans med en parmesan från en brun kossa. Riktigt riktigt lyckat.

Leave a comment

May 15, 2014 · 10:50 am

Brie-Bonanza… Eller bara lite mera smält brie…

Brie-Bonanza... Eller bara lite mera smält brie...

Det blev lite över av min underbara ugnsbakade brie med tranbär som vi åt till påsklunch. Dagen efter vaknade jag och kände mig väldigt däst, och bestämde mig för att bara dricka färskpressad juice och äta rawfood hela dagen. Två timmars arbetande i trädgården senare hade jag helt ändrat inställning, och gjorde mig en riktigt lyxig toastie i stekpannan, med surdegsbröd och resterna av gårdagens brie-bonanza.

2 Comments

April 25, 2014 · 6:22 pm

Ost – gör mjölken odödlig

Ost - gör mjölken odödlig

När jag såg det här citatet på Pinterest tyckte jag det var så vackert. Och det stämmer ju faktiskt – om man går tillbaka till alltings början var ju ostmakeriet ett praktiskt sätt att spara den värdefulla näringen från sommarens feta mjölk till vinterns magrare dagar. Det fick mig också att tänka på något jag läste för ett tag sedan på Say Cheese, om en 3500 år gammal ost som hittades i en grav tillsammans med en mumie i Kina.

Ja sånt sitter jag och filosoferar om på en lördagseftermiddag. Nu är det dags att laga middag. Det blir fransk linssallad med rostade persiljerötter och en blå ost vid namn Saint Agur. Bon apetit moi!

1 Comment

April 5, 2014 · 3:47 pm

Skifferplatta som ostbricka

Skifferplatta som ostbricka

Ännu en bra men framförallt snygg idé för att hålla ordning på ostarna.

Leave a comment

March 26, 2014 · 12:15 pm

Praktiskt och snyggt

Praktiskt och snyggt

Hängde på Pinterest häromdagen och fick syn på dessa snygga ostmarkörer. Bra för gäster som vill veta om det är till exempel getost eller fårost innan de hugger in. Och så var de ju väldigt eleganta.

Leave a comment

March 14, 2014 · 7:05 am

Keep calm and eat cheese

Keep calm and eat cheese

Vi befinner oss just nu i Springfield, Missouri och mötte precis en tjej i hissen med detta oemotståndliga t-shirttryck. Vill ha!

Mitt i USA och utan några särskilda turistdestinationer, med väskor som redan är i riskzonen för övervikt, finns här inget särskilt att göra (staden finns inte ens med i Lonely Planet USA…) men det är skönt att bara ta det lugnt och hänga med min lilla plutt medan min kära man är på diverse jobbmöten. Imorgon påbörjar vi den långa färden tillbaka till Sverige igen.

Leave a comment

February 26, 2014 · 4:31 pm

Ostresan i USA

Ostresan i USA

Slår upp datorn efter en dryg veckas relativ radiotystnad under tiden jag och familjen varit “on the road” och ätit oss runt Kaliforniens västkust.

Vi startade hos mina släktingar i Phoenix, Arizona, och körde sedan västerut (nynnandes Goooo Weeest – life is peaceful there…) till San Diego, precis vid den mexikanska gränsen. Sedan körde vi norrut till Santa Barbara, där vi mest stannade till för att det var ungefär halvvägs till San Francisco, men som visade sig vara en oväntad favorit.

Dagen efter körde vi den fantastiska Pacific Highway 1 som slingrade sig längs kusten, genom Big Sur och med ett spontant stopp vid en stor koloni med galna elefantsälar som hade sitt årliga bebis- och parningsparty precis då. De parade sig, slogs och diade sina ungar i en salig röra. Som att hamna mitt i ett naturprogram och betydligt bättre än på zoo – det hade ju aldrig varit tillåtet att ha så många sälar på sån liten yta i en djurpark…

Efter en liten detour till Santa Cruz på middag kom vi sent omsider fram till San Fransisco, som var fantastiskt och fascinerande. Även om vädret lämnade mer att önska var maten på topp och vi åt de mest fantastiska tacos på La Taceria och outstanding sushi på Ace Wasabi, båda på rekommendation från kära vänner och kollegor.

Efter hippa San Fransisco styrde vi kosan söderut igen och hamnade i Los Angeles, där vi såklart spanade in Rodeo Drive och Hollywood Walk of Fame, men framförallt fastnade för chilla Santa Monica och galna Venice Beach.

Nu är vi tillbaka i öknen i Arizona med flera fantastiska ostupplevelser i bagaget, som jag ser fram emot att dela med er här på bloggen!

Bilden är från Santa Barbara boardwalk, se fler bilder från resan på http://instagram.com/rebeckakeeling

1 Comment

February 18, 2014 · 4:10 pm

Getost med het ananaschutney i Arizona

Getost med het ananaschutney i Arizona

Hemma hos mina kusiner i Phoenix Arizona plockades det fram ett ovanligt gott snacks innan middagen häromkvällen. Kex med getost och en het chutney på grillad ananas och habaneros.

1 Comment

February 6, 2014 · 4:12 pm

Porter Cheddar – inte så farlig som han ser ut

Porter Cheddar - inte så farlig som han ser ut

Jag hade faktiskt ingen aning om vad som skulle vänta mig när jag öppnade denna brunvaxade, vakuumpackade och rätt fula kvartskilosklump. Det visade sig vara en betydligt mildare och vänare upplevelse än utsidan hade låtit påskina.

Porter Cheddar är en irländsk ost gjord på komjölk, som får sin mörka marmorering från porter öl, exempelvis Guinness. Om inte min kära make hade slängt förpackningen innan jag hann läsa innehållsförpackningen hade jag kanske till och med kunnat upplysa er om vilken slags öl det var i denna, men sådan tur hade jag inte (typiskt män, jämt ska de städa och plocka).

Trots att jag faktiskt bott i Dublin (jag var 19, jobbade som servitris, bodde hemifrån för första gången, gick upp tio kilo, lång historia) har jag aldrig riktigt fått in vanan att dricka Guinness, men denna ost överträffade ändå mina förväntningar. Tillräckligt spännande för att göra sig bra som exotiskt inslag på en ostbricka till finmiddagen, men tillräckligt mainstream för att funka på en frukostmacka morgonen efter. Och självklart passar den bra med öl.

2 Comments

January 18, 2014 · 3:20 pm