Ostbibeln för Ostnördar

Jag försöker ju att hålla den här bloggen relativt opretentiös. Delar gärna med mig av njutningen av en Cambozola från T-Jarlen intagen på diskbänken, och bjussar på att jag alltför länge trodde Burrata var någon form av Burrito…all-varldens-ostar

Men ibland är det ju lite härligt att nörda ner sig ordentligt i saker som “Terroire” och skillnaden mellan en Brie de Meaux och en Brie de Melun. (Om ni undrar, Meaux väger 3 kg och Melun bara 1,5 kg. Detta gör sältan svårare att kontrollera i en Melun, som lätt kan bli för salt. Även om Melun brukar bli mer lyckad när den är gjord på vintermjölk, då djuren utfodras på mer hö och ärtväxter, i motsats till vår och sommar då djuren äter färskt gräs vilket ger mjölk av mer skiftande kvalitet. Överlag har Melun en nötigare och mer bestämd smak än Meaux och är särskilt god till Beaujolaisvin…)

Hur vet jag det? Jo min arbetsgivare hade den goda smaken att ge mig en väldigt rejäl och matnyttig avskedspresent inför föräldraledigheten. Boken All Världens Ostar av Patricia Michelson. Patricia driver prisbelönta La Fromagerie i London och innehar, enligt Nigella Lawson, den underbara titeln som “Ostens Överstprästinna”.

Varför är boken oumbärlig? Förutom att ge tips om förvaring, servering, recept och dryckesmatchningar, så är det framförallt en guide till 450 ostsorter världen runt, från Frankrike till Nya Zeeland.

Vilka är då Sveriges stolta bidrag? Jo det är Svecia, Kryddost, och min personliga vardagsfavorit Grevé. För övrigt intressant att Skandinavien får en sida i boken, och enbart representeras av Sverige med tre ostsorter och Danmark med en. Frankrike har 40 sidor. Gissa om jag ser fram emot min ostresa dit i sommar!

WP_20150304_015

1 Comment

Filed under Tips och tricks

One response to “Ostbibeln för Ostnördar

  1. Pingback: Sannas ostar | Brie, myself and I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s