Ordningen på Osten

När man står framför en ostbricka är det lätt hänt att man först kastar sig över den som man tycker är godast – vilket ju kan kännas fullt logiskt – men det är inte rätt. Risken är nämligen att din favorit är en av de mer smakrika alternativen, och då har du minskat smakupplevelsen på övriga ostar som kanske inte är riktigt lika smakrika men som också har fina kvalitéer. Grundregeln är alltså rätt enkel: mildast först, så får dina känsliga smaklökar möjlighet att uppskatta alla ostar.

Ibland kan det såklart vara svårt att veta vilken som är mildast – en brie till exempel kan se nog så oskyldig ut men visa sig vara en riktig opastöriserad vilding på väg att nästan krypa iväg av sig själv. Då är det tur att många restauranger lägger upp ostarna i ordningen som de förslagsvis ska ätas, och duktig serveringspersonal brukar också kunna ge förslag på rätt ordning.

Den franska Ostbutiken Androuet, som vi har pratat med tidigare, är också noga med att smakupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Därför kan man få ordningen på osten skriven på inslagningspappret. Bara att lägga upp i rätt ordning på ostbrickan när man kommer hem – genialiskt!

De delikata ostarna på pappret och i bilden högst upp är från vänster:

1: Comté
2: Ossau Iraty
3: Brie de Melun
4: Sainte-Maure AOP

Leave a comment

Filed under Ostprovning, Tips och tricks

Leave a comment